Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ξεμπλέκεται η Ελλάδα;


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Η διοργάνωση, για μιαν ακόμη χρονιά, από τον ECONOMIST της (21ης) ετήσιας Στρογγυλής Τράπεζας/Roundtable με την Ελληνική Κυβέρνηση - ξεκίνησε τα χρόνια Σημίτη: χαρακτηριστικό... - ως ευκαιρίας "συνάντησης" της Ελληνικής οικονομίας με το διεθνές σύστημα, είχε φέτος τιτλοφορηθεί urope unravelling/Greece untangling"/H Ευρώπη ξεφτίζει/η Ελλάδα ξεμπλέκεται. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς ότι, έτσι όπως παρόμοιες διοργανώσεις στήνονται, οργανώνονται, στοχοθετούν το πεδίο που επιλέγουν και ... τιτλοφορούνται μήνες και μήνες νωρίτερα, τόσο η πρόγνωση του Economist για την Ευρώπη, όσο κι εκείνη για την Ελλάδα πέρασαν από τριάντα κύματα! Όσον αφορά την Ευρώπη, λίγο-πολύ όλοι οι συμμετέχοντες το είπαν, η εκλογή Μακρόν/η αποφυγή Λεπέν αλλά και ο κακός χαμός με το Brexit και την αποτυχία Μαίη, η σχετική ανησυχία (το unravelling, το ξέφτισμα) έχει τώρα υποχωρήσει. Άλλωστε, και η Ευρώπη περνάει σε ανάπτυξη - "υποσχόμενη" να τραβήξει και την Ελληνική οικονομία προς τα πάνω στο β' 6μηνο της χρονιάς. Όσον αφορά, τώρα την Ελλάδα όταν το 21ο Roundtable σχεδιαζόταν οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου-3 έδειχναν ευνοϊκές (όθεν και το untangling/το ξέμπλεγμα). στην συνέχεια χτίστηκε σημαντικό μπλέξιμο με την καθυστέρηση και το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού στα διαδοχικά Eurogroup. όμως, τώρα και με λήξη συναγερμού στο Eurogroup 15/6, το ποντάρισμα στο "ξέμπλεγμα" βρέθηκε δικαιωμένο.
Να δώσουμε λίγα περισσότερα από την γενική ατμόσφαιρα, τα atmospherics που λένε και οι Αγγλοσάξωνες, της διοργάνωσης. Πολύς ο κόσμος που προσήλθε, ο περισσότερος επιχειρηματικός, λιγοστός ακαδημαϊκός/πολιτικός, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον τυποποιημένο. Μια λεπτομέρεια: προκειμένου να αποκτήσει η διοργάνωση κάτι σαν λογότυπο, είχε παραγγελθεί σε καλλιτέχνη να διακοσμήσει την πτέρυγα του Grand Resort στο Λαγονήσι με ένα σαν κουβάρι (συμβολισμός του entangled) που σταδιακά γινόταν πολύχρωμα νήματα. Φαίνεται πως ο χρόνος δεν αρκούσε, οπότε αντί για μια πελώρια μπάλα/κουβάρι, παρήχθησαν ... δυο μικρότερες. Πολύ ωραίες, πάντως, όλοι το σχολίαζαν το εικαστικό.

Δεν θα σταθούμε τώρα, στην ουσία των συζητήσεων - άλλωστε αυτά είναι του ειδησεογραφικού τομέα. Μένουμε σε κάποια πιο συμβολικά: ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που παρενέβαινε στην πρώτη συζήτηση - για την Ευρώπη - μαζί με τον πρώην ΥΠΟΙΚ της Μεγ. Βρετανίας Alistair Darling και τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ John Negroponte πιέστηκε πολύ από τους διοργανωτές - παρά το θέμα του, που ήταν τα Ευρωπαϊκά - να τοποθετηθεί και να δώσει θέσεις για το Κυπριακό, για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, για τις προοπτικές επίλυσης, για την διάσκεψη της Γενεύης! "Αμύνθηκε" επιτυχώς, στρεφόμενος στην ωρίμανση  νέων πραγμάτων στην συζήτηση για το "αύριο της Ευρώπης" (αρκετά απλοϊκά, ως προς την ιδεολογικοποίηση των συσχετισμών θα λέγαμε).
Αντίθετα, ο Γιώργος Χουλιαράκης που βρέθηκε επί σκηνής με το λειτουργικό μέρος της Τρόικας - Declan Costello της Επιτροπής, Nicola Giammarelli του ESM, Francesco Dradi, της ECB (μέσω Skype, αλλά πλήρους συμμετοχής) υπήρξε απόλυτα άνετος - ακόμη κι όταν χρειάστηκε να παραδεχθεί ότι... ουδείς ανέμενε (στα σοβαρά) να υπάρξει κάτι ουσιώδες για το χρέος, ή να πει ότι επιθυμητή μεν η ένταξη στο Q.E. αλλά όχι απαραίτητη. Θεωρούμε ότι πρέπει να αισθάνθηκε μιαν ανακούφιση όταν άκουσε τον Costello, απευθυνόμενο στην υπόλοιπη τρόικα (και το ΔΝΤ, κυρίως...) να καλεί να πάψουν να μετακινούν τους στόχους/no moving of the goal posts, και να ετοιμάζονται να προσεγγίσουν το θέμα του χρέους/to tackle the debt. Ευγενικά, δε, ο Χουλιαράκης κάλεσε την ECB να ξαναδιαβάσει τα στοιχεία του Eurogroup, ώστε να ξανασκεφθεί/reconsider την πρόσβαση της Ελλάδας...

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου