Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Θείο δώρο για την Μέρκελ ο Τραμπ!


Άστραψε και βρόντηξε εναντίον του προστατευτισμού η Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της γερμανικής Βουλής την Πέμπτη 29 Ιουνίου δίνοντας τον τόνο και για τη στάση που θα κρατήσει στη σύνοδο των 20 πλουσιότερων κρατών που θα διεξαχθεί στο Αμβούργο την επόμενη εβδομάδα.
Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Παρότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν ονομάτισε τον αμερικανό πρόεδρο ο ασυνήθιστα αυστηρός τόνος της ομιλίας της θεωρείται σίγουρο ότι στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, ανεβάζοντας περαιτέρω τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις διεθνείς σχέσεις.
Σημασία ωστόσο έχει ότι το Βερολίνο δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά περνάει και στα έργα, θέτοντας επί τάπητος τη φιλοδοξία του να καλύψει το κενό που αφήνει στην παγκόσμια σκακιέρα η Ουάσινγκτον. Δύο πολύ πρόσφατα γεγονότα είναι ενδεικτικά των προθέσεων του.
Αρχικά, η συνεργασία με την  Κίνα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος. Η αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού πριν σχεδόν ένα μήνα ώθησε την Κίνα και ΕΕ σε κοινές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της απειλής της κλιματικής αλλαγής, που είναι πέρα για πέρα πραγματική. Τόσο όμως, όσο πραγματικά είναι τα κέρδη της Κίνας από τις εξαγωγές φωτοβολταϊκών και τα οικονομικά οφέλη της ΕΕ από τη στροφή στις ΑΠΕ…

Τα ευρωπαϊκά πλοκάμια έφτασαν μέχρι και την Ιαπωνία, με την οποία η ΕΕ θα υπογράψει διμερή εμπορική συμφωνία. Αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες ήρθαν να καλύψουν το κενό που άφησε στην Ασία η απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού. «Για την Ιαπωνία η συμφωνία θα αντικαταστήσει τη σημασία της ΤΡΡ ως μιας οδού για την άνοδο των εξαγωγών της», σχολιάζουν οι Financial Times.
Στη βάση των παραπάνω ο απομονωτισμός του αμερικάνου προέδρου λειτουργεί σαν θεόσταλτο δώρο για τη Γερμανία που τον εκμεταλλεύεται ώστε να προωθήσει τα σχέδια πλανητικής της επέκτασης.
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Νέα Σελίδα


leonidasvatikiotis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου