Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Η MONTE DEI PASCHI ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



του Παναγιώτη Ε. Πετράκη*
Η Banca Monte dei Paschi di Siena της Ιταλίας είναι, ίσως, η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, αφού ιδρύθηκε το 1472! Έχει περίπου 2030 υποκασταστήματα. Εκτιμάται, όμως, ότι έχει ένα άνοιγμα 8 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν ένα από τα ευρήματα των Stress Tests των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών, που εξετάστηκαν το 2016, όπου η τράπεζα βρέθηκε να είναι η πιο αδύνατη από όλες. Σημειωτέον ότι ελληνικές, κυπριακές και πορτογαλικές τράπεζες δεν είχαν συμπεριληφθεί στα Stress Tests του 2016 λόγω μεγέθους. Έτσι, όταν τον Δεκέμβριο του 2016 απέτυχε να εξασφαλίσει 5 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί η ιταλική κυβέρνηση (σε μία οικονομία που το χρέος της προς το ΑΕΠ είναι γύρω στο 130% και έχει 360 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια), ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει ένα ποσό 20 δισ. ευρώ για τραπεζικές διασώσεις. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πόσο μέρος από τα κεφάλαια αυτά θα πάει για τη διάσωση της Monte dei Paschi. Είναι, όμως, μάλλον βέβαιο ότι οι ιδιώτες δανειστές της τράπεζας (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) θα υποστούν ζημιές. Αντιθέτως, η ιταλική κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρόθεσή της οι ζημιές των καταθετών να είναι ελάχιστες.
Παρόλο που η ενέργεια διάσωσης δεν έχει ακόμα την έγκριση της Commission και παρόλο που τα ακριβή μεγέθη δε τα γνωρίζουμε, μας δίνεται η αίσθηση ότι το μοντέλο διάσωσης δε φαίνεται να αγγίξει τους απλούς καταθέτες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν είμαστε μπροστά σε μία τυπική εφαρμογή των κανονισμών τραπεζικών διασώσεων στην EE (EU’s BRRD) ή εάν, εντέλει, με δεδομένη μία κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητη κατάσταση στην Ιταλία, θα υπάρξουν αποκλίσεις. Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι, εφόσον υπάρχουν κανονισμοί δεν είναι λογικό να παραβλέπονται. Όμως, επειδή άλλο πράγμα οι κανονισμοί επί χάρτου και άλλο πράγμα η ερμηνεία τους, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί τελικά.
Τώρα, ποιός ο λόγος να δείχνουμε τόσο ενδιαφέρον για την Monte dei Paschi; Μα προφανώς η προσοχή μας είναι τα Stress Tests των ελληνικών τραπεζών το 2018 και τα 108 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, που έχουμε στην Ελλάδα. Δε σημαίνει βέβαια πως ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία θα μεταφερθεί αυτόματα στην Ελλάδα. Πολλά εξαρτώνται και από εμάς. Όμως, ο εξαιρετικά αργός ρυθμός αντιμετώπισης του προβλήματος, μας κάνει να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα.

1η Δημοσίευση: εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» (Κυρ. 28 Μαΐου 2017).

* Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ - Professor at the Department of Economics - National University of Athens

Πηγή indeepanalysis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου