Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η Fed και το ζευγάρι δολάριο/γεν

analyst


Οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας γίνονται όλο και πιο ελκυστικές, κρίνοντας από τα μακροοικονομικά της μεγέθη – με την ανεργία να συνεχίζει την καθοδική της πορεία, έχοντας φτάσει στο εκπληκτικό 2,8% (δεξιά στήλη στο γράφημα που ακολουθεί), από 5,5% το 2009. Όσον αφορά την προσφορά των θέσεων εργασίας, ως προς αυτούς που ζητούν να απασχοληθούν, δηλαδή το πόσες θέσεις εργασίας αντιστοιχούν σε κάθε υποψήφιο, ευρίσκεται στο 1,48 (αριστερή στήλη) – στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974!
244
Εκτός αυτού, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ανέκαμψε στα επίπεδα του 2008 – ενώ η πιθανή υποχώρηση της ισοτιμίας του γεν, όταν η Fed αυξήσει ξανά τα βασικά επιτόκια, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παραμείνει στην ίδια πολιτική, θα στηρίξει επί πλέον τις ιαπωνικές μετοχές (NIKKEI 19.908 μονάδες). Εάν δε συνεχιστεί η παγκόσμια ανάπτυξη, η χρηματιστηριακή αγορά θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο – επειδή το 50% της αποτελείται από κυκλικές μετοχές, οι οποίες εξελίσσονται καλύτερα σε τέτοιες συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακός ο τρόπος, με τον οποίο οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τις αγορές – όπου ξεκίνησε η ΕΚΤ με τις ανακοινώσεις, ενώ θα ακολουθήσει την Τετάρτη η Fed και την Παρασκευή η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Εν προκειμένω η Τράπεζα της Ιαπωνίας ακολουθεί μία πολιτική, μέσω της οποίας η καμπύλη των επιτοκίων διατηρείται όσο το δυνατόν πιο επίπεδη – με απλά λόγια επεμβαίνει στις αγορές, έτσι ώστε να διατηρεί τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του δημοσίου (επιτόκια) στο μηδέν.
Οι συνέπειες αυτής της μη συμβατικής στρατηγικής φαίνονται καθαρά στις αγορές συναλλάγματος – στις οποίες η ισοτιμία δολαρίου/γεν (κόκκινη καμπύλη στο επόμενο γράφημα) ακολουθεί τα αμερικανικά δεκαετή επιτόκια (μπλε καμπύλη), μετά το Φθινόπωρο του 2016.
245
Η αιτία είναι το ότι, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αντικατοπτρίζουν τις διαφορές επιτοκίων των εκάστοτε νομισμάτων – οπότε, αφού τα ιαπωνικά επιτόκια διατηρούνται σταθερά, η ισοτιμία ακολουθεί τη μία από τις δύο μεταβλητές, η οποία κυμαίνεται ελεύθερα: τις αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων.
Εάν οι αποδόσεις τους λοιπόν μειωθούν σε σχέση με τα αντίστοιχα ιαπωνικά, τότε θα ανατιμηθεί το γεν – ενώ εάν αυξηθούν θα υποτιμηθεί. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε αποφασίσει η Fed θα έχει συνέπειες για την Τράπεζα της Ιαπωνίας – ενώ οι επενδυτές στο ζευγάρι δολάριο/γεν είναι εύκολο να προβλέψουν την εξέλιξη του, αρκεί να ερμηνεύουν σωστά τις δηλώσεις της Fed, όσον αφορά την πολιτική των επιτοκίων που θα ακολουθήσει (F&W).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου