Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Τα ανασφάλιστα οχήματα και το αφορολόγητο των αγροτών

taxheaven


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος
Συνήθιζα να ξεκινώ το σχόλιο της Δευτέρας με έναν μακροσκελή πρόλογο καταγράφοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, όμως στο σημερινό θα αλλάξω λιγάκι τα ειωθότα. Άλλωστε, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όπως λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο εδώ που τα λέμε. Γι' αυτό επέλεξα να ξεκινήσω το σημερινό σχόλιο με ένα πολύ όμορφο βίντεο. Παρακολουθήστε το και αφεθείτε για λίγα λεπτά στο μαγευτικό ταξίδι των εικόνων και της αξεπέραστης μουσικής του Μάνου Χατζηδάκι (που έφυγε πριν από 23 χρόνια χρόνια στις 14.6.1994).

ΙΙ. Το briefing της ημέρας
Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση. 
Το briefing της ημέρας - Εξαίρεση της χρήσης POS, αγροτικά εισοδήματα, επισφαλείς απαιτήσεις κ.ά. (13.06.2017)
Το briefing της ημέρας - Παράλληλη ασφάλιση και καταβολή των αντίστοιχων εισφορών, ενοικίαση σπιτιού μέσω Airbnb κ.ά. (15.06.2017)
Το briefing της ημέρας - Ανασφάλιστα οχήματα, δηλώσεις αγροτών κ.ά. (16.06.2017)



ΙΙΙ. Σημαντικά θέματα 
► Διευκρινίσεις για τη δήλωση αγροτικού εισοδήματος - «Δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατ' επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στις φορολογικές αρχές»
Το σίριαλ με τους αγρότες καλά κρατεί. Επιτέλους, ας αποφασίσουν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες τι πρέπει να γίνει και ας μας το δηλώσουν ώστε να ξέρουμε κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η τραγελαφική κατάσταση. Επίσης, να ληφθεί άμεσα μέριμνα ώστε να διευκολυνθούν όσοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση πριν τις όποιες αλλαγές και είδαν ένα πολύ φουσκωμένο εκκαθαριστικό. Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες, δείτε και το άρθρο του συναδέλφου Γ. Παπαδημητρίου με τίτλο Οι φορολογικές δηλώσεις αγροτών και το....αφορολόγητο. 
►Εξαιρούνται της χρήσης POS οι ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών [δείτε παρακάτω και το άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου για την εγκατάσταση pos].
►Ανάσα για πολλές επιχειρήσεις φέρνουν τα νέα δεδομένα για τις επισφαλείς προβλέψεις και τις διαγραφές απαιτήσεων (δείτε και την ΠΟΛ.1080/2017Διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26 του ν.4172/2013 σε περίπτωση κήρυξης του οφειλέτη σε πτώχευση ή υπαγωγής αυτού σε προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης).[ μελετήστε την ΠΟΛ και το άρθρο της επιστημονικής ομάδας γιατί ενδεχομένως σας ενδιαφέρουν όσα πλέον έγιναν δεκτά από το Υπ. Οικονομικών ].
► Η νέα διαδικασία για τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την πληρωμή των δημοσίων δαπανών[ κρατήστε τη στο αρχείο σας γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τη μελετήσετε ]. 

Να χαρίζεις κάτι στον εαυτό σου, κάτι που πάντα ήθελες, κάτι μεγάλο ή μικρό, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του καινούργιου στη ζωή σου ή την ευγνωμοσύνη για ό,τι κατάφερες μέχρι τώρα...

ΙV. Ανασφάλιστα οχήματα
Δεν μας έφταναν όλα τα υπόλοιπα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Η προχειρότητα των υπηρεσιακών παραγόντων έκανε για μία ακόμη φορά τα νεύρα μας κουρέλια, αφού από την Παρασκευή που μας πέρασε δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο παρά μόνο με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Α.Α.Δ.Ε. εντοπίστηκαν λέει «1,151 εκ. ως πιθανά ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων ενημερώθηκαν με μήνυμα στη θυρίδα TAXISnet, ενώ είναι σε εξέλιξη η αποστολή μηνυμάτων στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των κατόχων». 
Κατέγραψα εν τάχει τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα αυτό στο άρθρο με τίτλο Γιατί πάλι ο λογιστής πρέπει να βγάλει τα κάστανα απ΄τη φωτιά;  
Ειλικρινά, δεν έχω καταλάβει πως γίνεται και ορισμένοι συνάδελφοι κάθε φορά (μα, κάθε φορά) που γράφεται ένα άρθρο που αφορά στην έντονη δυσαρέσκεια για κάποιο γεγονός —όπως εν προκειμένω το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων και της άσκοπης ταλαιπωρίας πολλών— καταλήγουν πάντα στο συμπέρασμα ότι είναι και μοιρολατρικό. Δηλαδή, όποιος παραθέτει προβληματισμούς και δυσαρέσκεια για οποιοδήποτε θέμα είναι μοιρολάτρης; Μήπως είναι ρεαλιστής;  Δεν το συνεχίζω όμως γιατί δεν είναι της παρούσης.  
Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε να δείτε αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο μέσω της ειδικής εφαρμογής του κέντρου πληροφοριών (https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx).

V. Ε.Φ.Κ.Α., αυτός ο γνώριμος...
■ Είναι αλήθεια πως την περιμέναμε καιρό αυτή την εγκύκλιο, οπότε η φράση που αναφωνήσαμε όλοι μας δεν είναι άλλη από «καλώς την κι ας άργησε». Εθιμοτυπικά, πρώτα εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση για ένα θέμα που αφορά στον Ε.Φ.Κ.Α. (ποιος είναι αυτός ο ΕΦΚΑΣ που θα λεγε και ο Ζήκος που υποδύθηκε ο αξέχαστος Κώστας Χατζηχρήστος) κι έπειτα η διοίκηση του φορέα εκδίδει τη δική του εγκύκλιο. Έτσι είναι τα πράγματα στη χώρα μας, υπάρχει μια ιεραρχία που πρέπει να τηρείται, ο καθένας βγάζει την εγκύκλιό του, ασχέτως αν το περιεχόμενο της πλειονότητας των εγκυκλίων συχνά μας οδηγεί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η εν λόγω εγκύκλιος λοιπόν είναι η 27/2017 Παράλληλη ασφάλιση κατ' εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16 . Βέβαια, δεν θα γίνετε σοφότεροι διαβάζοντάς την. Κάποιες γενικές επισημάνσεις που αναφέρονται είναι οι εξής:
◊ Σε κάθε περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών από την μισθωτή απασχόληση και επί του εισοδήματος από κάθε ιδιότητα/δραστηριότητα, όπως καθορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 5, 38, 39 και 40 του ν.4387/2016 όπως ισχύουν. 
◊ Συνεισπραττόμενες εισφορές (μη μισθωτών) που υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος καθώς και οι λοιποί κλάδοι (π.χ Επικουρικής Ασφάλισης, Πρόνοιας) υπολογίζονται, κατ' ελάχιστο, επί της κατώτερης βάσης μηνιαίου εισοδήματος (προσέξτε το αυτό) 
◊ Οι διατάξεις του άρθρου 98 του ανωτέρω νόμου που αφορούν στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων (ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ) εφαρμόζονται επί της ασφαλιστικής εισφοράς που προκύπτει από το εισόδημα αυτοαπασχόλησης. 
◊ Για την διαπίστωση ενεργής Ιδιότητας Μισθωτού κατά την 01/01/2017, λαμβάνεται υπόψη η πιο πρόσφατη ενημέρωση που διαθέτει το Μητρώο Ασφ/νων ΕΦΚΑ και μετά την ολοκλήρωση διασύνδεσης των συστημάτων , ο Αναλυτικός Λογαριασμός Ασφάλισης με οριστικοποιημένες εγγραφές της αντίστοιχης περιόδου. 
◊ Για τη διαμόρφωση της βάσης υπολογισμού εισφορών μη μισθωτών στις περιπτώσεις μερικής μισθωτής απασχόλησης, από την κατώτερη βάση αφαιρούνται οι αποδοχές μερικής - μειωμένης απασχόλησης.

Σημαντική ενημέρωση: Πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που είχαν προβεί σε διακοπή δραστηριότητας στα τέλη του 2016 και παρόλο που ενημέρωσαν γραπτώς τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εξακολουθούν να "ανεβαίνουν" ειδοποιητήρια με εισφορές! Μάλλον τα αιτήματα των εν λόγω ασφαλισμένων δεν καταχωρήθηκαν, ούτε διεκπεραιώθηκαν ακόμη, οπότε το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, δηλαδή το σύστημα δεν βλέπει τη διακοπή δραστηριότητας. Τα ίδια συμβαίνουν και με άλλα αιτήματα ασφαλισμένων. Όμως, δεν πρέπει αγωνιούμε γι΄αυτά τα θέματα, ούτε να εκνευριζόμαστε, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχω η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προσέλαβε έναν υπάλληλο που είναι επιφορτισμένος να παραλαμβάνει τις αιτήσεις όλων και να τις προωθεί πάραυτα στα αρμόδια τμήματα. Και για να μην αμφισβητήσετε τις πηγές μου έχω και απτές αποδείξεις (δείτε το παρακάτω βίντεο που εξασφάλισα μόνο για σας από την παραλαβή αιτήσεων).



VI. Αρθρογραφία, μελέτες, κ.λπ.
Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών: 
■(Upd) Η εκτύπωση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2016 [ άρθρο της συνεργάτιδας του κόμβου Ειρήνης Λιαπάτη που επικαιροποιείται διαρκώς με τις νέες αλλαγές ].
■(Ενημερωμένο) Πόθεν έσχες. Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ. ν.3213/2003) και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ. άρθ. 229 ν.4281/2014) [ άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου ].
■Συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης: Φορολογικό και λογιστικό πλαίσιο από την πλευρά του μισθωτή που εφαρμόζει Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα [ άρθρο του συναδέλφου Θεόδωρου Βλάχου ].
■ Προμήθεια μηχανημάτων POS. Υπόχρεοι, προθεσμίες συμμόρφωσης, υποχρέωση ενημέρωσης καταναλωτών και κυρώσεις που προβλέπονται [ άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου ].
■ Η φορολογία των αποθεματικών από sale and lease back [ άρθρο της συναδέλφου Τατιάνας Ψαριανού ].
■ Η ενοικίαση σπιτιού μέσω Airbnb [ άρθρο του συναδέλφου Διομήδη Μπατάκη ].
■ Παρατάσεις… και σχέση εμπιστοσύνης φορολογουμένου και Φορολογικής Αρχής [ άρθρο του συναδέλφου Χρήστου Κρίγκα ].

Δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, γιατί αν η σύγκριση είναι αρνητική, οδηγεί στην αναίτια απώλεια της αυτοεκτίμησης, ενώ αντίθετα αν είναι θετική οδηγεί στην οικοδόμησή της πάνω σε σαθρά θεμέλια. Πρέπει να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τη μοναδικότητά μας. 

VII. Τα νέα του Σ.ΛΟ.Τ.

►Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 431 ΕΞ 14.3.2017Ισολογισμός περάτωσης εκκαθάρισης για προσωπικές εταιρείες με απλογραφικό σύστημα
► Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 407 ΕΞ 14.3.2017Λογιστικές εγγραφές παραχώρησης εγκαταστάσεων για ορισμένο χρόνο
► Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 432 ΕΞ 14.3.2017 Εξαγορά εταιρείας μη εισηγμένης σε άλλο κράτος - μέλος από ελληνική μη εισηγμένη εταιρία
► Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 434 ΕΞ 14.3.2017Βιβλίο Εσόδων - Εξόδων - Δεν υπάρχει υποχρέωση ανάλυσης των πωλήσεων κατά Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους, στα απλογραφικά βιβλία
► Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 511 ΕΞ 14.3.2017Συμπλήρωση κατάστασης αποτελεσμάτων σε ΙΚΕ που έχει προέλθει από ΟΕ βάσει του άρθρου 107 του ν. 4072/2012 στις 30/12/2016


VIII. Λοιπές ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.
Δείτε επίσης και την ΠΟΛ.1077/2017 Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 22.10.2016 στις Δημοτικές Ενότητες Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την ΠΟΛ.1076/2017Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 21 και 22.10.2016 στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Μη επιβολή προστίμων στις προαιρετικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας αγροτικών εκτάσεων με μηνιαίο μίσθωμα έως ογδόντα (80) ευρώ [ Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κ.Φ.Δ. στην εκπρόθεσμη υποβολή τέτοιων δηλώσεων που υποβάλλονται προαιρετικά ].
Γιατί πρέπει να συγχωρώ τον εαυτό μου και τους άλλους; Μα, είναι πολύ απλό, γιατί έτσι απελευθερώνομαι από όλες τις πίκρες και το παρελθόν μου και παίρνω μια βαθιά ανάσα για να ζήσω την καινούργια μέρα.

IX. Νομολογία, κ.α.

Ν.Σ.Κ.: Δεν αποτελεί φόρο επί του εισοδήματος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε. [ Μπορεί κατά το Ν.Σ.Κ. τυπικά να μην αποτελεί φόρο επί του εισοδήματος η εισφορά αλληλεγγύης, όμως κατά την άποψή μου, η εισφορά αλληλεγγύης μια χαρά φόρος είναι και μάλιστα επαχθής. Πάντως, παρόλο που δεν έχει σχέση με την καθαρά νομική σκέψη του Ν.Σ.Κ, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, πέρσι τον Αύγουστο η νυν Α.Α.Δ.Ε. (τότε Γ.Γ.Δ.Ε.) έγραφε τα ακόλουθα (σχετικά με για τα ποσά που είχαν πληρωθεί τον Ιούνιο του 2016). Είναι αυτό που λέμε, γλώσσα λανθάνουσα...

Χ. Αθάνατη ελληνική νομοθέτηση

Με αφορμή την ψήφιση του νόμου 4475/2017 και την Άμεση επιστημονική κωδικοποίηση σε όλες τις διατάξεις που τροποποιούνται εντοπίσαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον και συνάμα πολύ ελληνικό! Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας έχουμε εντοπίσει πάρα πολλά ευτράπελα, όμως αυτό που συνέβη με τον ν. 4475/2017 (2.6.2017) δεν το είχαμε ξαναδεί. Ψηφίστηκε μια διάταξη που είχε ψηφιστεί ακριβώς ίδια με τον πολύ πρόσφατο νόμο 4472/2017 (19.5.2017). Δείτε παρακάτω για να καταλάβετε και μόνοι σας...



ΧΙ. Χρηστικές επισημάνσεις

ΧΙ. Επίλογος
Φτάσαμε αισίως στο τέλος ενός ακόμη σχολίου της Δευτέρας. Ξέρω πως όλοι αυτή την περίοδο έχουμε αγχωθεί με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, για το αν θα προλάβουμε ή αν θα δοθεί παράταση, κ.λπ. Προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου πως δεν πρέπει να αγχώνομαι για πράγματα που γίνονται, αλλά και για πράγματα που δεν γίνονται. Η διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας είναι το παν και δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε τίποτα και σε κανέναν να την τσαλακώνει. Είμαι σίγουρος πως η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα παραταθεί, όχι βέβαια επειδή θα εισακουστούν τα αιτήματα του κλάδου μας, ούτε γιατί οι ιθύνοντες θα παραδεχθούν δημοσίως τα λάθη που οδήγησαν στις καθυστερήσεις εκ μέρους τους, αλλά επειδή δεν θα αντέξει το σύστημα να δεχθεί τόσες δηλώσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα αυτό που με προβληματίζει είναι ότι σιγά σιγά, εκτός από τον εκφυλισμό του επαγγέλματός μας έτσι όπως πάνε τα πράγματα, με την πίεση, το άγχος και την καθημερινή ένταση, φοβάμαι μήπως χάσουμε και την ανθρώπινη υπόστασή μας, αφού έχουμε μεταμορφωθεί σε σύγχρονους είλωτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες για τη χθεσινή γιορτή και ειδικά στον δικό μου πατέρα για όσα έκανε για μένα. Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη σε όλες και όλους




https://www.taxheaven.gr 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου