Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Άγγελος Συρίγος : Οι Τουρκικές Προσδοκίες και η Ελληνική Στρατηγική

Νέα Κρήτη



 Είναι θετικό και ενδεχομένως μετά από μήνες έντασης να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, το ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επισκέπτεται την  Ελλάδα αυτή την περίοδο, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχοντας βάλει όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι , επιδιώκει διαρκώς τη συζήτηση στη δική της ατζέντα. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο , Άγγελος Συρίγος , μιλώντας στον 9.84 .

Η επανέναρξη στη Γενεύη των συνομιλιών για την Κύπρο, από πλευράς της Τουρκίας , είναι προφανές, είπε, ότι  επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει ο νέος γύρος γεωτρήσεων στα νότια της Κυπριακής  Δημοκρατίας, κάτι που είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, πρέπει να έχει  αντιληφθεί ότι θα ήταν μέγιστη υποχώρηση , αφού η έναρξη των ερευνών αυτών, συνιστά και θεαματική ανατροπή των συσχετισμών στη περιοχή , υπέρ των ελλαδικών συμφερόντων .

Για τον Άγγελο Συρίγο όμως, το μείζον είναι αν η Ελλαδική πλευρά, έχει αντιληφθεί στρατηγικά που πρέπει να κινηθεί και κυρίως ότι οι προβολές ισχύος των μεγάλων παικτών στη περιοχή, καθορίζονται από τα συμφέροντα τους και όχι από τις συμπάθειες ή την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου