Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΕλληνοΚορεατικές προσεγγίσεις


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Ηταν πριν 20 χρόνια, όταν η Νότια Κορέα βρέθηκε στην δίνη της τότε συναλλαγματικής/χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ν.Α. Ασίας. Η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ για πακέτο έκτατου δανεισμού 57 δις δολαρίων, με αυστηρή conditionality/πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων/structural adjustment package (SAΡ) για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την ταχύρρυθμη μείωση των "κόκκινων δανείων". (Αν σας θυμίζει κάτι, καλά κάνει!) . Η προσαρμογή της Κορέας υπήρξε ταχύτατη και η απορρόφηση των - βίαιων - διαρθρωτικών μέτρων εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, τα μεγάλα (και υπερδανεισμένα σε δολάρια) βιομηχανικά συγκροτήματα/chaebol ωθήθηκαν σε συγχωνεύσεις (η Hyundai απορρόφησε την Kia Motors) ή σε εξαγορές (η Daewoo αγοράστηκε από την General Motors) ενώ η Samsung υποχρεώθηκε να φύγει από αρκετούς κλάδους δράσης της.
Για την προθυμία των Κορεατών να στηρίξουν την βίαιη ανασυγκρότηση της εποχής, ιστορείται το πώς οι οικογένειες προσέφεραν τα κοσμήματα και τιμαλφή τους ως μορφή δανείου σε συνάλλαγμα, ώστε να μετατραπεί ο εξωτερικός δανεισμός σε εσωτερικό - και να εξωφληθεί νωρίτερα και από το προβλεπόμενο το δάνειο του ΔΝΤ1
Όμως, εκείνο που αληθινά υπήρξε εντυπωσιακό ήταν η έκταση της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, όπου χωρίς να εγκαταλειφθεί π.χ. η ναυπηγική βιομηχανία η οι μεταλλικές κατασκευές ενσωματώθηκαν στην παραγωγική δομή οι νέες τεχνολογίες, με ψηφιακές εφαρμογές, τηλεπικοινωνίες κοκ. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να αναδείξει τα τελευταία χρόνια - αλλά και ειδικότερα φέτος - το Φόρουμ Συνεργασίας Κορέας-Ελλάδας (σε συνεργασία της Κορεατικής Πρεσβείας και του KOTRA /Οργανισμού Εξαγωγών και Επενδύσεων αφενός και του ΙΟΒΕ αφετέρου) που παρουσίασε την Κορεατική εμπειρία σε θέματα εισαγωγής τεχνολογίας αιχμής τόσο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (σε θέματα κυρίως λειτουργίας του φορολογικού συστήματος) όσο και στην διαχείριση του αστικού ιστού (από την ενέργεια ή τις μεταφορές μέχρι και τα αστικά απόβλητα). Στην προσέγγιση αυτή Κορέας Ελλάδας παίζει ρόλο και η EBRD/Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Έτσι, την συνολική παρουσίαση του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Κορεάτικη οικονομία (10% του ΑΕΠ, 33% των συνολικών εξαγωγών...), καθώς και την πελώρια διείσδυση/χρήση έξυπνων τηλεφώνων και broadband υπηρεσιών μέσα στην τελευταία δεκαετία έκανε ο Kim Doo-sik, του Οργανισμού Εξαγωγών της Κορέας.
Επίσης ο Kim Jae-jin από το Κορεατικό Ινστιτούτο Δημόσιων Οικονομικών, περιέγραψε διεξοδικά πώς η Κορέα εισήγαγε με έμφαση ψηφιακές υπηρεσίες στην διαχείριση του φορολογικού συστήματος. Με την γενίκευση της χρήσης πιστωτικών καρτών, με εκκίνηση τα κίνητρα για χρήση τους το 1997 και με δυνατότητα πλήρους εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων/με απορρόφηση των συναλλαγών σε ρευστό το 2006 και την πλήρη ψηφιακή τιμολόγηση μέχρι το 2010. Αποτέλεσμα : 4πλασιασμός των φορολογικών εσόδων μέσα σε 18 χρόνια (1995-2013) και περιορισμός των φορολογουμένων που είναι κάτω από το κατώφλι του αφορολόγητου από 70% (το 1990) στο 20% (το 2013) του συνόλου.
Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες διαχείρισης των αστικών αποβλήτων με μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών (από τον δρα Jang Ha-na), η μετάβαση από την διαχείριση αποβλήτων στην παραγωγή ενέργειας (από τον Kim Young-Ki, της Hanwa) καθώς και η δημιουργία και λειτουργία "έξυπνων δικτύων" και άλλων μορφών αναζήτησης της αποτελεσματικότητας στην ηλεκτροπαραγωγή και στην διάθεση της ενέργειας (από τον Won Tai-seung, της KOPCO /της Κορεάτικης ΔΕΗ).

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου