Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ο ΗΛΙΟΣ που δεν ανέτειλε...


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Πάνου Φ. Κακούρη 

Η συμφωνία του Eurogroup, εκτός των άλλων, περιέχει και ένα αναπτυξιακό πακέτο και δεσμεύσεις των εταίρων να στηρίξουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ίσως αργά κατάλαβαν τη βασικότερη παράμετρο της αντιμετώπισης του τεράστιου και μη βιώσιμου χρέους, που δεν είναι άλλη από την άνοδο του ΑΕΠ.
Ένα απλοϊκό παράδειγμα. Εάν το ΑΕΠ της χώρας παρέμενε στα επίπεδα του 2008, ήτοι 242 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο διαχρονικά, σήμερα ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα ήταν στο 130,1%. Όταν όμως το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο τέλος του 2016 στο ποσό των 175,9 δισ. ευρώ, το χρέος (314,9 δισ. ευρώ) βρίσκεται στο 179% του ΑΕΠ, δηλαδή 49 μονάδες πάνω. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, για τον καταλυτικό ρόλο που έχει η οικονομική ανάπτυξη στην τιθάσευση του χρέους.  Το ερώτημα είναι πώς έρχεται η ανάπτυξη και μάλιστα η βιώσιμη και διατηρήσιμη. Μεταξύ άλλων χρειάζεται σταθερό περιβάλλον, εμπιστοσύνη στις μακροοικονομικές προοπτικές, επενδυτικά εργαλεία και χρηματοδότηση.
Όλες οι παράμετροι είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, όμως οι εταίροι-δανειστές δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στις δύο τελευταίες και η κυβέρνηση καλείται να δραστηριοποιηθεί και να μετατρέψει σε πράξη και ουσία τις αναπτυξιακές ευχές της απόφασης του Eurogroup.
Όμως υπάρχει μια αρνητική προϊστορία των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των μνημονίων.

Το φθινόπωρο του 2011 ανακοινώθηκε πως στη συμφωνία με τους δανειστές για την απομείωση του ελληνικού χρέους περιλαμβανόταν και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα εγκαθιστούσαμε φωτοβολταϊκά συστήματα και το ρεύμα που θα παραγόταν θα γινόταν εξαγωγή στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Από τη διαδικασία αυτή η Ελλάδα θα είχε όφελος 30 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα μειωνόταν το χρέος.
Στις 18 Φεβρουαρίου 2012 το project περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ κατόπιν ιδρύθηκε και εταιρεία υπό την επωνυμία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.».
Ήταν τόσο πιστευτό, που κάποιοι ανησύχησαν πως θα μας κλέψουν τον ήλιο οι Γερμανοί! «Ο Παπακωνσταντίνου προ-πουλάει και τα έσοδα από τον ήλιο της χώρας!» ήταν ένα ενδεικτικό πρωτοσέλιδο της εποχής.
Ένα χρόνο αργότερα οι ανησυχούντες ηρέμησαν, αφού το σχέδιο πετάχτηκε στις καλένδες, επειδή δεν ήταν βιώσιμο, όπως είπαν.
Ας μην έχουν την ίδια τύχη και τα τωρινά αναπτυξιακά πλάνα, σαν τον ΗΛΙΟ που δεν ανέτειλε.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου