Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

"Καημένε Αλέξη Τσίπρα"


Καημένε Αλέξη Τσίπρα. Έτσι ξεκινάει το άρθρο του Politico για την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και την προσπάθεια της Ελλάδας να λάβει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως επισημαίνει, εδώ και ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει στο τηλέφωνο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα του καθώς εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο του φαινομένου ατελείωτου κύκλου διάσωσης.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές του έχουν προκαλέσει περισσότερο κοροϊδία παρά σεβασμό –ιδιαίτερα στη Γερμανία.
"Συνεχίζει να τηλεφωνεί συνεχώς, και η Καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά "Αλέξη, το θέμα θα το συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών", δήλωσε μιλώντας σε κοινό ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble, αναφερόμενος στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 7 δισ. ευρώ –και περισσότερα. Κανείς δεν αμφιβάλλει για αυτό. Αλλά ο Τσίπρας θέλει κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: την ελάφρυνση χρέους.

"Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ανασάνει ποτέ από το χρέος της των 300 και πλέον δισ. ευρώ, χωρίς σημαντική ελάφρυνση από τους πιστωτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πείσει τη Γερμανία, τη χώρα στην οποία η Ελλάδα χρωστάει τα περισσότερα", αναφέρει το Politico.
Στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετούς σχεδόν ύφεσης της Ελλάδας, η χώρα ήταν όμηρος στις εγχώριες πολιτικές της. Τώρα, είναι όμηρος στη Γερμανία.
Το Βερολίνο, το οποίο εδώ και καιρό είναι εναντίον της ελάφρυνσης χρέους, αρνείται να υποχωρήσει. Με τις γενικές εκλογές στη Γερμανία να αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι Merkel και Schaeuble είναι απίθανο να μαλακώσουν τη θέση τους σύντομα.
Με τα χρόνια, η Γερμανία έχει αποδεχθεί με ηρεμία πιο ήπιες μορφές ελάφρυνσης του χρέους, όπως την παράταση της λήξης των δανείων της Ελλάδας και μείωση των επιτοκίων. Αλλά μια άμεση μείωση του χρέους, όπως απαιτείται από το ΔΝΤ, παραμένει εκτός συζήτησης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Δυστυχώς για τον Τσίπρα, έχει πολύ μικρό λόγο για το ζήτημα. Ένας λόγος για τον οποίο θέλει ελάφρυνση χρέους τώρα είναι ότι θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Αυτό θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης για την σταθερότητα της Ελλάδας. Αλλά η Ελλάδα δεν θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα όσο το χρέος της δεν θεωρείται βιώσιμο. Και με το πρόγραμμα της ΕΚΤ να πρόκειται να λήξει σύντομα, η Ελλάδα ίσως να μην επωφεληθεί ποτέ.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμη να προσπαθήσει να τεθεί εναντίον μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα και να πάει το ζήτημα στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν αναμένεται να κάνει μεγάλη διαφορά.
"Η αλήθεια είναι, ότι η Ευρώπη σταμάτησε να ακούει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό", αναφέρεται στο άρθρο.
Έχουν περάσει οι ημέρες που το Grexit προκαλούσε νευρικό τικ στα πρόσωπα των traders ανά τον κόσμο. Σήμερα, η αναφορά στην Ελλάδα προκαλεί ένα απλανές βλέμμα, αν όχι ένα χασμουρητό.
Με το χρέος της χώρας να έχει φύγει από τα χέρια των αγορών και να βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και των ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Τσίπρας δεν κατάλαβε αυτή τη δυναμική μέχρι που εξελέγη το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να αντιστρέψει την λιτότητα που είχαν επιβάλλει οι πιστωτές. Παρασυρμένος από τη νίκη, ο Τσίπρας διεξήγε ένα δημοψήφισμα για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους διάσωσης που διαπραγματεύτηκαν οι προκάτοχοί του, με τους ψηφοφόρους να απαντούν "όχι".
"Στη συνεχεία έκανε την εμφάνισή της η πραγματικότητα. Αντιμέτωπος με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, την έξοδο από την ευρωζώνη και ένα μέλλον ακόμη πιο δυσοίωνο από το τωρινό, ο Τσίπρας και η κυβέρνηση των "αριστερών πυροτεχνημάτων", έφθασε στο χείλος του γκρεμού. Ο Γ. Βαρουφάκης, ο ροκ-σταρ υπουργός Οικονομικών που κάποτε είχε ταχθεί υπέρ του να δείξουν το δάχτυλο στη Γερμανία, εκδιώχθηκε".
Έκτοτε, τονίζει το Politico, ο Τσίπρας έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με τις απαιτήσεις των πιστωτών για περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές και οικονομική αναδιάρθρωση.
Το Βερολίνο και οι εταίροι του αντιμετώπισαν τις περιστασιακές αντιδράσεις αντίστασής του με απλή υπομονή. Στο τέλος, γνώριζαν πως ο Έλληνας ηγέτης δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει.
Ξανά κα ξανά αποδείχτηκαν σωστοί. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Τσίπρας πέρασε περικοπές στις συντάξεις, μία κίνηση που κάποτε ήταν αδιανόητη.
Από την αρχή της κρίσης, ένα μέρος της στρατηγικής της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα ήταν να μην κάνει πολύ εύκολη την διαδικασία. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχτούν δημόσια, το να κάνουν την Ελλάδα παράδειγμα ήταν πάντα ένα μέρος του σχεδίου.
Και δούλεψε. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της οικονομικής ανικανότητας. Αξιωματούχοι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα σαν έναν ιδιότροπο και αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να είναι σαν την Ελλάδα. 
"Η Ελλάδα είναι de facto αποικία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Witold Waszczykowski σε συνέντευξη στο POLITICO, εξηγώντας την αντίσταση της χώρας του να μπει στο ευρώ. "Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο"
Παρά τις προκλήσεις, η Ελλάδα διατηρεί την ελπίδα ότι στο τέλος θα πάρει αυτό που θέλει.
Αρχικά, το ΔΝΤ είναι στην πλευρά της για περισσότερο από ένα έτος, αρνούμενο να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης εκτός και αν υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο διάσωσης το 2015 υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ που οι βουλευτές θεωρούν ότι αποτελεί τον εγγυητή πως η διαδικασία δεν θα στρεβλωθεί υπέρ της Αθήνας. 
Αυτό έχει οδηγήσει σε μία παρατεταμένη αντιπαράθεση. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde πρότεινε ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο για να προχωρήσει η διαδικασία. Το ΔΝΤ θα μπει επίσημα στο πρόγραμμα αλλά χωρίς να απελευθερώσει κεφάλαια μέχρι οι Ευρωπαίοι να διευκρινίσουν ποια μέτρα θα δεχτούν για την ελάφρυνση του χρέους. 
Αν αυτό συμβεί, δεν θα είναι πριν τις γερμανικές εκλογές. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας έχει ελάχιστες επιλογές από το να ακούσει τις επιθυμίες των αποικιοκρατών αφεντικών.

capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου