Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ήξεις αφήξεις, εδώ θα πήξεις


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «δεν αρμόζει σε έναν μεγάλο Ευρωπαίο», δήλωσε στο «Spiegel» ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι o άσπονδος κυβερνητικός εταίρος «δεν ομιλεί εκ μέρους ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης». «Τώρα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις, όπως, λ.χ., η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων, κάτι το οποίο έχει προτείνει η κα Λαγκάρντ».
Όμως, ο επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, δήλωσε στην «Bild»: «Ο Σόιμπλε θα πρέπει πριν από τις εκλογές να βγάλει τα χαρτιά του στο τραπέζι και να πει τι περιμένει τους Γερμανούς φορολογούμενους» με την ελληνική διάσωση.
Είναι ψεύτης ο «καθρέπτης» (Spiegel) ή η «εικόνα» (Βild) είναι ο φταίχτης; Τίποτα από τα δύο. Είναι οι κάλπες που δημιουργούν αγάπες και απάτες. Όπως και οι λέξεις.
Θεέ μου, τι να διαλέξεις για του Eurogroup τις μεθοδεύσεις. Για μια διατύπωση, που να δημιουργεί εντύπωση. Μια λέξη, αυτή τη μόνη λέξη, ολίγη σαφήνεια να φέξει. Από τα χείλη της Πυθίας, των ιερέων και των υπηρετών του ναού;

Η χρηστήριος πομπή έχει τελεσθεί, ο ενδιαφερόμενος άνευ στεφάνου, προσεγγίζει τον τρίποδα και ρωτά το αυτονόητο. Θολερή ατμόσφαιρα, πυκνή και εκ του καπνού της επιτηδειοτέρας των ιερειών, που απαντά: «Έχω αφορμάς να εικάζω ότι κατά τον χρόνον τούτον δεν είνε απίθανον να γίνωνται συνεννοήσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».
Οι εξηγητές των χρησμών γυμνάζονται στη ρητορική, άλλοι πιεσμένοι, άλλοι χαλαροί και στους αντικατοπτρισμούς χαμένοι, οι αφελείς εκλιπαρούν «την καλοσύνη των ξένων», οι πονηροί καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, οι παμπόνηροι χαμογελούν και φαίνεται να το γλεντούν, εκθέτοντας όσους αδυνατούν στην ευθεία να ισορροπούν, και οι πολλοί κρατούν ευλαβικά λογαριασμό. Δεν ασχολούνται με τον χρησμό, γιατί δεν έχει τελειωμό ο σωσμός. Ήξεις αφήξεις, εδώ θα πήξεις.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου