Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Στο τέλος κερδίζει η ζωή

Ένα βήμα δεν φέρνει την άνοιξη, πολλώ δε μάλλον την κάθαρση στο επτάχρονο δράμα. Είναι, όμως, κάτι, με όλες τις αμφιβολίες, τα ερωτήματα, τις διαμάχες, τις αναβολές και τις εξαγορές χρόνου απάνω στο άτι.
 

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, και μας έχει υπενθυμίσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν έχει τελειώσει τίποτα, μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία».
Τίποτα δεν τελειώνει, μέχρι να παιχθεί και η τελευταία οπερατική πράξη, μέχρι την τελική άρια. Υπάρχει ακόμη δράση, για να περάσουμε την τάξη.  
Τουλάχιστον «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»; Για τους καλούς δεν ξέρω, αλλά μάλλον στο τέλος κερδίζουν οι τακτικισμοί και οι υπολογισμοί. Αν η συμφωνία απομακρύνει την αβεβαιότητα χωρίς να προσθέσει νέα, αν «οι επιχειρήσεις αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες», όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, αν δημιουργήσει προσδοκίες για ένα καλύτερο κλίμα στην αγορά, αν δεν καλλιεργηθούν ψευδαισθήσεις, αν προλειάνει το έδαφος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -πιθανότητα πολύ αργά-, αν δεν ξαναγίνουμε θέμα τους επόμενους μήνες, αν το γαλλικό «κλειδί» δεν στραβώσει, όταν διευκρινιστεί η ακριβής φόρμουλα, ο ακριβής τρόπος συνάρτησης των αποπληρωμών με τους ρυθμούς ανάπτυξης, αν η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας ανέβει λίγο ψηλότερα, αν, αν... είναι ένα βήμα.

Ένα βήμα δεν φέρνει την άνοιξη, πολλώ δε μάλλον την κάθαρση στο επτάχρονο δράμα. Είναι, όμως, κάτι, με όλες τις αμφιβολίες, τα ερωτήματα, τις διαμάχες, τις αναβολές και τις εξαγορές χρόνου απάνω στο άτι.
«Μικρή νίκη», «ανάσα», «δισεκατομμύρια και υποσχέσεις», «αποτρέπεται μια καλοκαιρινή κρίση», μα και «καλή η συμφωνία, αλλά όχι καθοριστική, θα πρέπει να επανέλθουμε», «μία από τα ίδια», «αναμενόμενη», «σαθρός συμβιβασμός», «η τρέλα συνεχίζεται».  
Και η ζωή συνεχίζεται. Ακόμη και μέσα στις καταστροφές, τις έκτακτες συνθήκες, που παίρνουν χαρακτήρα μονιμότητας, τους σωσμούς και τους σεισμούς φουσκώνει σαν το κύμα. «Οι σεισμόπληκτοι στους καταυλισμούς έχουν λουλούδια δίπλα τους. Είτε σε σκηνές διαμένουν, είτε σε κοντέινερ παίρνουν τα λουλούδια, γιατί τους δίνουν μία σιγουριά: ότι η ζωή συνεχίζεται».
Στο τέλος κερδίζει η ζωή.


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου