Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μιλώντας για Δημόσια Διοίκηση, το 2017


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, αντιπαράθεσης, ακόμη και εκρηκτικής αντιδικίας. Μολαταύτα, συνήθως η συζήτηση αυτή χάνεται στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις - και η "εποχή των Μνημονίων", που τόση έμφαση έδωσε στην διοικητική μεταρρύθμιση, μάλλον περιέπλεξε παρά ξεκαθάρισε τα πράγματα.
Βετεράνος της διαχείρισης και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Παναγιώτης Μαϊστρος  - σύμβουλος διαδοχικών υπουργών Εσωτερικών, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και της ΠΕΤΑ και Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης -  προσφέρει στο βιβλίο "Mεταρρυθμίσεις ή Επικοινωνιακές Φωτοβολίδες; Η Δημόσια Διοίκηση στην τριετία 2016-2018" την εμπειρία του.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, που θα γίνει σήμερα - στις 19.00, στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) προσέρχονται ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης και η Καλλιόπη Σπανού. Ο πρώτος με την σημαντική εμπειρία και γνώση που αποκόμισε ως υπουργός στο ναρκοπέδιο της Δημόσιου Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης πριν 20τόσα χρόνια· ο δεύτερος έχοντας ταυτιστεί με την έννοια της "επανίδρυσης του Κράτους", που όλοι είδαμε πώς διακωμωδήθηκε εν συνεχεία· η τρίτη εισφέροντας και την εμπειρία από τον Συνήγορο του Πολίτη. Τολμούμε να πούμε ότι θα πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από την παρουσίαση ενός βιβλίου αλλά και από μια επαναφορά του Μακρυγιαννικού "ποιον έθνος χωρίς διοίκησιν και νόμους ευδοκίμησεν και δεν εχάθη;" Διότι για να είμαστε ειλικρινείς από νόμους ποτέ δεν είχαμε έλλειψη στην ωραία μας χώρα. Αλλά και η Δημόσια Διοίκηση όχι απλώς υπήρξε αλλά και εδοξάσθη: το θέμα είναι ότι περισςότερο λειτουργησε για τον εαυτό της και ως θεραπαινίδα των πολιτικών παρά με την ματιά στραμμένη στον πολίτη...

Η ανάλυση Μαϊστρου δείχνει τι θα μπορούσε να είναι, υπό τις συνθήκες της τριετίας 2016-2018 (δηλαδή του Μνημονίου-3), μια μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση που δεν θα αποτελεί, μόνον, μιαν ακόμη σειρά από επικοινωνιακές φωτοβολίδες. Με τα 17 βήματα για την εφαρμογή μιας γνήσιας διοικητικής μεταρρύθμισης που προδιαγράφει ο Π. Μαϊστρος, ο προλογίζων Αλέκος Παπαδόπουλος - υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης το καίριο διάστημα 1996-99 - ελπίζει ότι "το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας και η κοινωνία θα κάνουν το άλμα κοινής λογικής που απαιτείται  [...] με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση".

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου