Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Κοινωνικές εξεγέρσεις στο Μεξικό

analyst


Όταν ο πρόεδρος μίας χώρας απευθύνεται στους Πολίτες με δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις μέσα σε λίγες ημέρες (04.01 και 09.01), τότε κάτι άσχημο συμβαίνει – πόσο μάλλον όταν μπλοκάρονται ή πυρπολούνται βενζινάδικα, λεηλατούνται εκατοντάδες καταστήματα και κατασκευάζονται οδοφράγματα από ανθρώπους που διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 20%, κατηγορώντας επί πλέον την εγχώρια ελίτ ως ανίκανη και αχόρταγη.
Απέναντι στην οργή των Πολιτών ο πρόεδρος της χώρας εμφανίσθηκε αδύναμος και ανίσχυρος – μη έχοντας τη δυνατότητα να αιτιολογήσει την αύξηση των τιμών της βενζίνης, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα 50 περίπου εκατομμύρια που ζουν στην επαρχία, εκτός από το ότι η μοναδική εναλλακτική λύση θα ήταν το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων.
Ακόμη χειρότερα, δεν κατόρθωσε να πει τίποτα για την κυβερνητική διαφθορά που έχει αποκαλυφθεί, για τα 25.000 $ χριστουγεννιάτικο δώρο που ενέκριναν στους εαυτούς τους οι βουλευτές, για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, καθώς επίσης για την κατάρρευση της ισοτιμίας του νομίσματος – η οποία επιταχύνθηκε μεν από την εκλογή του κ. Trump στις Η.Π.Α., αλλά δεν είναι παράδοξη αφού το Μεξικό υποφέρει από δίδυμα ελλείμματα (γράφημα), με δημόσιο χρέος χαμηλό (43,2% του ΑΕΠ), αλλά με ένα συνεχώς αυξανόμενο εξωτερικό.


Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού (γαλάζια καμπύλη, αριστερή κάθετος), σε σύγκριση με τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).
.
Η οργή των Μεξικανών ξέσπασε πάντως ξαφνικά και απρόβλεπτα, με αφορμή την άνοδο των τιμών της βενζίνης – ενώ οι κοινωνικές αναταραχές θεωρούνται μεγαλύτερες από αυτές της κρίσης της δεκαετίας του 1980, καθώς επίσης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 1994.
Όπως φαίνεται οι Πολίτες δεν αρκούνται πλέον στις διαμαρτυρίες μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως έκαναν συνήθως, αλλά κατακλύζουν τους δρόμους – απαιτώντας να τιμωρηθούν οι πολιτικοί, αναλαμβάνοντας επί πλέον τις ευθύνες της αποτυχίας τους.
Σε 29 από τις 32 πόλεις της χώρας οι άνθρωποι ενώνονται σε πορείες εναντίον της κυβέρνησης, καίνε ομοιώματα του προέδρου και ζητούν την παραίτηση του – ενώ οι απειλές εκ μέρους του Trump να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές (το 80% των εξαγωγών του Μεξικού κατευθύνονται στις Η.Π.Α.), να εμποδίσει τις επενδύσεις (πάνω από το 50% διενεργούνται με αμερικανικά κεφάλαια), να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα κοκ., έχουν τρομοκρατήσει ακόμη περισσότερο τους Πολίτες.
Ολοκληρώνοντας, παρά το ότι πολλές φορές απορεί κανείς με τη σιωπή των αμνών που βασιλεύει σε μία χώρα, καθώς επίσης με τη συλλογική αποχαύνωση που παρατηρείται, δεν πρέπει να αποκλείει ποτέ μία ξαφνική αλλαγή του σκηνικού – για την οποία συχνά αρκεί μία μικρή σπίθα, για να ξεσπάσει μία τεράστια πυρκαγιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου