Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η μεγάλη αμερικανική ουτοπία

analyst



Ο κ. Trump, κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας με το σύνθημα πως θα κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη, είχε καταστήσει σαφές ότι, η πρώτη του φροντίδα θα είναι το δημόσιο χρέος – τονίζοντας πως οι Η.Π.Α. είναι ουσιαστικά μία μεγάλης εκδοχής κλίμακα της Ελλάδας, η οποία βαδίζει ανάλογα προς το γκρεμό.
Για να τα καταφέρει ανέφερε πως θα καταστήσει την οικονομία πιο δυναμική, με την έννοια της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης – ενώ φυσικά υπερέβαλλε, ισχυριζόμενος πως είναι σε θέση να εξοφλήσει το χρέος της υπερδύναμης μέσα σε οκτώ χρόνια, εάν παραμείνει στην εξουσία.
Με τη χώρα του όμως στην 8η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά το χρέος ως προς το ΑΕΠ (γράφημα), όπου η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ιαπωνία, δεν θα είναι καθόλου εύκολο – γεγονός που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται οι αγορές, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανάληψη της προεδρίας εκ μέρους του.


Επεξήγηση γραφήματος: Οι κορυφαίες δέκα χώρες στον πλανήτη, όσον αφορά το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ.
.
Περαιτέρω, με δεδομένο το ότι τα οικονομικά σχέδια του συμπεριλαμβάνουν 1 τρις $ σε έργα υποδομής, καθώς επίσης 5 τρις $ σε φορολογικές περικοπές, ποσά που θα μπορούσαν να αυξήσουν το δυσθεώρητο χρέος της υπερδύναμης (20 τρις $) από 5,3 τρις $ έως 11,5 τρις $, δεν μπορεί να καταλάβει κανείς πώς θα τα καταφέρει.
Πόσο μάλλον όταν το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α., ως ποσοστό επί των φορολογικών εσόδων, τις κατατάσσει στη δεύτερη θέση με 979%, έναντι 2.359% της Ιαπωνίας – με τρίτη την Ισπανία (940%), τέταρτη την Ελλάδα (777%) και πέμπτο τον Καναδά (695%).

Επεξήγηση γραφήματος: Οι κορυφαίες πέντε χώρες στον πλανήτη, όσον αφορά το δημόσιο χρέος σε σχέση με τα έσοδα (πηγή).
.
Σήμερα βέβαια ο κ. Trump έχει αλλάξει ρητορική, λέγοντας πως πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες – κάτι που όμως ασφαλώς θα βύθιζε τη χώρα του στην ύφεση, κρίνοντας από το ότι ο συντελεστής των δαπανών είναι υψηλότερος από αυτόν των φόρων, όσον αφορά την επίπτωση του στο ΑΕΠ.
Επομένως, έρχεται σε αντίθεση με τα περί αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης, για να καταπολεμηθεί το χρέος – εκτός εάν συνεχίσει να τυπώνει χρήματα κατά το δοκούν και χωρίς αντίκρισμα, όπως συμβαίνει μετά την έξοδο των Η.Π.Α. από τον κανόνα του χρυσού (1971), καταστρέφοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κλείνοντας, θεωρούμε πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ξανά η Αμερική μεγάλη, χωρίς έναν παγκόσμιο πόλεμο – αφού έτσι αντιμετώπισε το δημόσιο χρέος της μετά το 1940, όταν είχε υπερβεί ξανά το 100% του ΑΕΠ της. Όσο για την Ελλάδα, έχει προφανώς τελειώσει – ότι και αν ισχυρίζονται τα πολιτικά κόμματα, με στόχο την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου