Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Νέος μηχανισμός για κατώτατο μισθό

Το Ποντίκι



Από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση τον «νέο μηχανισμό» για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για τον «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.

Η νομοθέτηση του νέου μηχανισμού αποτελεί δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου. Ο διάλογος για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού άρχισε τον Ιούλιο και έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση και θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.

Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός».


Στο κράτος

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (Ν. 4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και τονίζει ότι «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το σύστημα καθορισμού των μισθών στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ένα ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 11-10-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου