Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Υπερκατανάλωση κατά της ύφεσης συστήνει ο Πολ Κρούγκμαν

Το Ποντίκι



Ανατρεπτικός εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι για να δώσει διάλεξη πάνω στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο διάσημος οικονομολόγος, ούτε λίγο, ούτε πολύ προτείνει ακριβώς την αντίθετη οικονομική πολιτική και συγκεκριμένα λέει όχι στη λιτότητα. Η υπερκατανάλωση είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ύφεσης, αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Στην αντιμετώπιση στις κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων», δήλωσε σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Κληθείς μάλιστα να εκτιμήσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία σήμερα, ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης στις κρίσης στην Ευρώπη.
«Με στις κινήσεις στις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαγοράστηκε λίγος χρόνος αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για στις υπερχρεωμένες χώρες από αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια στις κρίσης, ακολουθήθηκε λάθος τακτική».

«Έγινε μεγάλο λάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν παραιτήθηκαν από την παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων. Έπρεπε να συνεχίσουν να τα παρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα. Αντί για αυτό, επέλεξαν τη λιτότητα, κάτι που το 2010 αποδείχθηκε καταστροφικό και παράτεινε την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το μάθημα που πήραμε από τη Μεγάλη Ύφεση είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποκτά δευτερεύουσα σημασία», συμπλήρωσε ο κ. Κρούγκμαν.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπανσάρ εκτιμά ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ουγγρικό website Portfolio.hu, ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό και μια πραγματική ενίσχυση της αγοραστικής του δυνατότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.
Ωστόσο, αν και η προσοχή είναι στραμμένη αυτή τη στιγμή κυρίως στα προβλήματα της Ευρώπης, ο ίδιος τόνισε πως και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν.
«Δεν έχει χαθεί ακόμη μία δεκαετία... Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία από την αρχή της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Ο κ. Μπλανσάρ αναφέρθηκε και στην Ιαπωνία, λέγοντας πως η χώρα είναι και αυτή αντιμέτωπη με μια «πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή», η οποία «θα χρειαστεί δεκαετίες για να επιλυθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου