Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Συμφωνία Ομπάμα, Μέρκελ, Μόντι για την κρίση

sofokleousin
Οι δηλώσεις Ντράγκι τρόμαξαν τους ηγέτες και τους ανάγκασαν σε συμφωνία. Ράλι στη Wall Styreet

Κίνηση ματ με στόχο να αποδείξει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την υπέρβαση της κρίσης έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επικοινωνόντας διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, και την Αγκελα Μέρεελ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αντοχής της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Πολιτικοί παράγοντες και αναλυτές ερμηνεύουν τις εξελίξεις ως δέσμευση για κοινή και συντονισμένη δράση απέναντι στην κρίση καθώς και για άμεσεες ενέργειες που θα πείσουν αγορές και πολίτες για την ύπαρξη προοπτικής.

Αμεση ήταν η αντίδραση των χρηματιστηρίων μ,ε τη Wall Street να "πανηγυρίζει" με θεαματική άνοδο την αποφασιστικότητα του προέδρου Ομπάμα για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράγοντες της ΕΚΤ δήλωσαν στο Sofokleousin.gr με νόημα "μπορεί η Μέρκελ να έδεσε τα χέρια του Ντράγκι, αλλά δόξα το θεό, δεν τον φίμωσε. Αποδίδοντας τις κινήσεις Ομπάμα σε μεγάλο βαθμό στις "τρομακτικές" δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ.


Αναφορικά με τις συνομιλίες Ομπάμα - Μόντι - Μέρκελ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία λήψης μέτρων για την ενίσχυση της αντοχής της ζώνης του ευρώ και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Συμφώνησαν, ακόμη, να παραμείνουν σε επαφή».

Η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται:

«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να απαντήσει στην κρίση και να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Οι συνδιαλέξεις πραγματοποιήθηκαν και εν όψει της συνόδου του G20 στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι θα συνεχισθούν οι πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (main refinancing operations - αφορούν σε περίοδο έως 3 μήνες) για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη με έντονη αβεβαιότητα που επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία, αυξάνοντας τους πτωτικούς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει και άλλη πράξη LTRO (παροχή ρευστότητας για 3 χρόνια), είπε ότι αρκετοί από τους δείκτες στρες που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ βρίσκονται τώρα σε καλύτερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, πριν την έναρξη της διάθεσης των LTROs.

«Κάποια από τα προβλήματα στην ευρωζώνη δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική. Aυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας. Δε νομίζω ότι είναι σωστό η νομισματική πολιτική να αναπληρώνει την έλλειψη δράσης από άλλους θεσμούς», πρόσθεσε.
Το Sofokleousin.gr νωρίτερα αποτιμώντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις Ντράγκι έγραφε: Με «δεμένα χέρια» ο Ντράγκι επισημαίνιντας ότι:

Η προσέγγιση αυτή του Μάριο Ντράγκι ενισχύει το σκεπτικισμό γύρω από την κατάσταση και την προοπτική της Ευρωζώνης και προκαλεί ανασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα καθώς γίνεται αντιληπτό ότι το τελευταίο καταφύγιο, η ΕΚΤ, δεν μπορεί πλέον να δράσει. Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στο Βερολίνο και τις πολιτικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου