Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Κυνήγι χωρίς... έλεος για ληξιπρόθεσμα χρέη

real.gr


Ποινικές διώξεις για κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ , κατασχέσεις ακόμα και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό αλλά και «διάρρηξη» μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να τα βγάλει στο σφυρί και να εισπράξει τα σπασμένα επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη δεξαμενή των 45 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών (θα την δείτε εδώ) που εστάλη στις εφορίες, είναι η πιο σκληρή που έχει σταλεί ποτέ και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέσα που υπάρχουν στη φαρέτρα των ελεγκτικών μηχανισμών εδώ και χρόνια επιστρατεύονται για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ίσως εξηγείται στη βάση του γεγονότος ότι ουδέποτε μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο είχε φτάσει τόσο κοντά στο ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων υπό το βάρος των αδειανών του ταμείων για να αναγκαστεί να κυνηγήσει στα σοβαρά τους περίπου 900.000 φορολογούμενους που έχουν βάλει φέσι 45 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.


Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός διευθυντής φορολογικών ελέγχων και είσπραξης δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Α. Νανόπουλος περιγράφονται αρχικά οι άμεσοι «στόχοι» για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίοι θα προκύψουν μετά από διασταυρώσεις στοιχείων.

Πρώτοι στόχοι στο φοροκυνηγητό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων θα είναι οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κατόχοι πολυτελών αυτοκινήτων, και έχοντες απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων καθώς και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ με ακίνητη περιουσία και απαιτήσεις πελατών από συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών- προμηθευτών.

Παράλληλα προωθείται:

• η άμεση είσπραξη από τους αρμόδιους συμβολαιογράφους πλειστηριασμάτων, για τα οποία έχει καταταγεί το Δημόσιο κατόπιν αναγγελίας αυτού σε διενεργηθέντες πλειστηριασμούς με επίσπευση τρίτων και

• η διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών των βεβαίων και εκκαθαρισμένων χρηματικών ανταπαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη.

«Η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις» επισημαίνεται στην εγκύκλιο ενώ δίνονται και οδηγίες για το ποιο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύεται κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα :

α) Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.

β) Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

γ) Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο, όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά κυρίως, για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού (εντός των υποχρεωτικών προθεσμιών που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις, βλ. και ΠΟΛ.1050/30.4.2010).
δ) Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολο τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.

ε) Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) να επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). Για τον εντοπισμό των απαιτήσεων αυτών θα πρέπει να διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και να παρέχεται, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η βοήθεια του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό τους.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, για να δεσμεύονται ταχύτερα, υποδεικνύονται συγκεκριμένες διατάξεις όπως για παράδειγμα για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Χέρι και σε ακίνητα που άλλαξαν χέρια

Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στη δυνατότητα «αναίρεσης» μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά όταν διαπιστώνεται ότι ο οφειλέτης έχει μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (πώληση, δωρεά, γονική παροχή) και ως εκ τούτου έχει περιέλθει σε τέτοια οικονομική κατάσταση, ώστε η περιουσία που του απομένει να μην επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα, ήτοι η έγερση της αγωγής διάρρηξης των μεταβιβάσεων αυτών μέσω Ν.Σ.Κ., δεδομένου ότι, κατά το άρθρο 946 ΑΚ, το δικαίωμα προς άσκηση αυτής παραγράφεται μετά πέντε έτη από τη μεταβίβαση (για μεταβίβαση ακινήτου το ανωτέρω δικαίωμα παραγράφεται μετά πέντε έτη από τη μεταγραφή του σχετικού συμβολαίου).

Το κυνήγι επεκτείνεται και εκτός συνόρων

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται με την εγκύκλιο η Ελλάδα ως αιτούσα αρχή δικαιούται να ζητήσει από άλλο κράτος (μέλος) ενέργειες όπως αίτηση πληροφοριών, αίτηση κοινοποίησης, αίτηση είσπραξης ή λήψης εξασφαλιστικών μέτρων για υπόχρεους που είναι εγκαταστημένοι ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχετικές νεότερες οδηγίες ως προς τα ανωτέρω, πρόκειται να παρασχεθούν από τη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων (Γραφείο Αμοιβαίας Συνδρομής, Τμήμα Α').

Η αξιοποίηση της ανωτέρω δυνατότητας προκρίνεται στις περιπτώσεις όπου, στο πλαίσιο είτε του ελέγχου είτε της επεξεργασίας δηλωθέντων στοιχείων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διαπιστώνεται η ύπαρξη εισοδημάτων ή λοιπών περιουσιακών στοιχείων προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου κατά τα ανωτέρω.

Πάρε με στο τηλέφωνο

Στην εγκύκλιο δίδονται και οδηγίες για τους τρόπους προσέγγισης των φορολογουμένων.

Υιοθετήστε προσωποποιημένες πρακτικές λέει το υπουργείο Οικονομικών στις εφορίες και υποδεικνύει την αποστολή φιλικών εξατομικευμένων ειδοποιήσεων προς τακτοποίηση της οφειλής, χρήση e-mail, τηλεφωνική επικοινωνία .

Μέσω τηλεφώνου άλλωστε οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται και για τη δυνατότητα να γλιτώσουν από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπαίνοντας στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η προθεσμία για την οποία εκπνέει στις 11 Ιουνίου.

Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου