Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Κρατικοποιούνται όλες οι τράπεζες;

spirospero


Διαβάστε πως απάντησε υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, σε σχετική ερώτηση συνεργάτη του spirospero.gr.

«Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2012, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κρατικοποιηθεί, ανεξαρτήτως ποιες πολιτικές δυνάμεις θα έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, διότι αυτή είναι η απαίτηση του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)»
Στην παραπάνω συγκλονιστική δήλωση, δύο έγκριτοι οικονομικοί παράγοντες, εξηγούν με απλά λόγια τι ακριβώς συμβαίνει.

Οι τράπεζες, για να στηριχθούν παίρνουν κεφάλαια από το EFSF, μέσω όμως των κρατών, διότι πρόκειται για όργανο ειδικού σκοπού που έχει στόχο τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη με την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη της Ευρωζώνης.

Σημειώνουμε εδώ ότι οι ελληνικές τράπεζες, εκτός από τα 18 δις ευρώ που ήδη έχουν πάρει, πρόκειται να πάρουν και άλλα 32 δις ευρώ, αυξανόμενου έτσι του δημοσίου χρέους κατά 50 δις ευρώ.


Τα κεφάλαια λοιπόν από το EFSF που μέσω των κρατών καταλήγουν σε τράπεζες, αυξάνουν το δημόσιο χρέος, είναι κρατικό δάνειο. Θα ήταν επομένως σωστό, το κράτος, δίνοντας χρήματα στις τράπεζες, να παίρνει κοινές μετοχές για να έχει δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων και αναλόγως του ύψους της συμμετοχής του την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών.

Αρχικά, οι Τραπεζίτες αντέδρασαν στο ενδεχόμενο να αποκτήσει το δημόσιο κοινές μετοχές αλλά να πάρει προνομιούχες και με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόϊκας!

Όμως, ο κ. Θωμόπουλος, εκπρόσωπος του EFSF στην Ελλάδα, επέμενε ότι το δημόσιο πρέπει να αποκτήσει κοινές μετοχές- με δικαίωμα ψήφου δηλαδή- για τα χρήματα που καταλήγουν στις Τράπεζες.

Οι Τραπεζίτες επανήλθαν στο αρχικό αίτημά τους και μάλιστα ενισχυμένο με νόμο που έλεγε ότι αυτές οι συγκεκριμένες κοινές μετοχές να μην έχουν δικαίωμα ψήφου!

Το EFSF όμως, που «βλέπει» μαύρα σύννεφα στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα παίρνει προληπτικά μέτρα.

Αν οι μέτοχοι των τραπεζών που είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν με 10% στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων και εντός τριετίας υποχρεούνται να εξαγοράσουν το ποσοστό από το Ταμείο Χρημ/κης Σταθερότητας, αδυνατούν να ανταποκριθούν, απλούστατα θα χάνουν τον έλεγχο των ιδρυμάτων τους ο οποίος θα περιέρχεται στο κράτος.

Ο ισπανικός τραπεζικός τυφώνας που ήδη ξέσπασε (πολλοί μιλούν ότι το «άνοιγμα» των ισπανικών τραπεζών δεν είναι 70 δις ευρώ όπως δηλώνεται αλλά μπορεί να εγγίζει τα 300 δις ευρώ) κάνει το EFSF ακόμη πιο αυστηρό στις εντολές του, με λίγα λόγια οι τράπεζες που χρηματοδοτούνται θα περιέλθουν υπό κρατικό έλεγχο.

Με αυτό τον τρόπο, οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για την μετά- κρίση εποχή, όταν οι τράπεζες θα πωλούνται με υψηλές υπεραξίες και έτσι θα ξαναπάρουν τα κεφάλαιά τους στο πολλαπλάσιο.

Τέλος να αναφέρουμε , ότι οι οποιεσδήποτε αυτές εξελίξεις δεν πρέπει να ανησυχούν τους καταθέτες και τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες. Ίσα-ίσα που πρέπει να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

Μετά το ρεπορτάζ και την αποκάλυψη του spirospero.gr, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Βάμβουκας, μας απέστειλε σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο του, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στη στήλη «Αρθρογράφοι».

Ο έγκριτος καθηγητής, με αδιάσειστα στοιχεία αποφαίνεται ότι «καθίσταται αναπόφευκτη η προσωρινή έστω κρατικοποίηση των τραπεζών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου