Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τι θα συμβεί αν καταρρεύσει το μνημόνιο και η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ με τα 50 δις των κεφαλαίων που έχουν εγκριθεί για να διατεθούν στις τράπεζες και τα 133 δις ρευστότητας της ΕΚΤ και του ELA;


 Αν η Ελλάδα αποφασίσει να λάβει μια ιστορική απόφαση αποχώρησης από το ευρώ τι θα συμβεί με τα 50 δις ευρώ κεφαλαίων που έχουν σχεδιαστεί να δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 18 δις ευρώ ως προκαταβολές στις ελληνικές τράπεζες.


Στο ακραίο αρνητικό σενάριο με τα 18 δις οι 4 ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς διασφαλίζονται σε κάποιο σημαντικό βαθμό.  Τα 18 δις δεν θα επιστραφούν στην Τρόικα.
Ωστόσο το ΤΧΣ που διαθέτει επιπλέον 6-7 δις ευρώ από την πρώτη δόση των 25 δις θα υποχρεωθεί πιθανότατα να τα επιστρέψει στην Τρόικα. 

Ταυτόχρονα και το ακόμη σημαντικότερο η 2η δόση των 25 δις ευρώ που θα ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών και θα καλύψει όλα τα κεφαλαιακά κενά των υπολοίπων τραπεζών δεν θα καταβληθεί άρα ο κίνδυνος να χρεοκοπήσουν 4-5 τράπεζες από τις μικρές μεσαίες και βεβαίως οι κρατικές θα είναι υπαρκτός. Ωστόσο αν δεν υπάρξει bank run τότε είναι πιθανό ακόμη και με έλλειψη κεφαλαίων να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Άρα με την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ διασφαλίζονται για κάποιο διάστημα οι 4 συστημικές και δεν διασφαλίζεται καμία άλλη τράπεζα. 

Άπαξ και προκύψει μείζον θέμα κεφαλαιακής επάρκειας για πολλές εκ των τραπεζών μόνο με απόφαση της  ΤτΕ μπορεί να παραταθεί ο χρόνος ώστε να βρεθεί μια λύση. 

Αυτό προφανώς θα συμβεί αλλά μόνο με τα 18 δις οι ελληνικές τράπεζες θα είναι αδύνατο να δανειοδοτήσουν την οικονομία. 

Όσον αφορά την ρευστότητα ΕΚΤ και ELA της ΤτΕ δηλαδή πάλι ΕΚΤ έχουν δανείσει στις ελληνικές τράπεζες 133 δις ευρώ. 

Η ΤτΕ στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ θα τυπώσει χρήμα και θα το χορηγήσει στις τράπεζες άπαξ και οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ θα καταπέσουν. 

Όμως και πάλι αν δεν υπάρξει bank run μπορεί να αποφευχθεί κατάρρευση με αιτία την ρευστότητα.
Μπορεί να μην είναι βέβαιες οι χρεοκοπίες τραπεζών αλλά είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης, τίποτε δεν θα λειτουργεί και μεταξύ αυτών και οι τράπεζες. 

Τα εναπομείναντα  25 δις της επόμενης δόσης ώστε να συμπληρωθούν τα 50 δις που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν στην Ελλάδα είναι καίριας σημασίας για την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εν συνόλω.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου